Syrop z Agawy Raw Bio 500ml

  • 27,90 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

RAW

BEZ DOD. SOLI

Ekologiczny surowy syrop z agawy marki NaturGreen.

Skład: syrop agawy*
*produkt pochodzący z upraw ekologicznych

Ekologiczny surowy syrop z agawy marki NaturGreen jest zamknięty w poręcznej butelce z dozownikiem, stosowany jest jako zamiennik cukru. 

Dobrze się rozpuszcza, może być używany jako dodatek do wypieków, kanapek, deserów, naleśników itp.

Ekologiczny surowy syrop z agawy marki NaturGreen

  • jest około trzy razy słodszy od cukru, ale 
  • jednocześnie ma od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny
  • nie zawiera glutenu 
  • jest w 100% produktem roślinnym
  • nie zawiera laktozy

Co to jest indeks glikemiczny - IG?

Indeks glikemiczny jest związany z wpływem danego pokarmu na poziom glukozy we krwi w czasie 2-3 godzin po spożyciu posiłku.

Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Obowiązuje zasada, że im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i szybki jego spadek.

Indeks glikemiczny mierzy wyłącznie wpływ na poziom glukozy, a syrop z agawy ma w składzie fruktozę (w przeważającej ilości, niektóre nawet do 90%) i glukozę.

Stąd się bierze niski indeks glikemiczny syropu z agawy. Ale to nie oznacza, że skoro syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny, to tym samym jego spożywanie uwalnia nas od myślenia o węglowodanach, które przyswajamy.

Fruktoza, która jest cukrem prostym, metabolizowanym bez udziału insuliny, nie wplywa na indeks glikemiczny, a co więcej, nie przechodzi przez naturalny "licznik słodkości", jakim w organizmie jest insulina. Człowiek spożywa, a mózg tego nie liczy - skutki wiadomo, jakie będą.

Ekologiczny surowy syrop z agawy marki NaturGreen mogą stosować chorzy z cukrzycą typu II i nie-insulinoniezależną (w przypadku chorych na cukrzycę typu I należy skonsultować się z lekarzem).

Możemy używać syropu z agawy - ale świadomie i nie w nadmiarze (jak każdej słodkości). ponieważ nadmierne ilość fruktozy sprzyjają wzrostowi stężenia triglicerydów w organiźmie. W diecie dzieci obecnie za duzo jest cukrów, dlatego starajmy się przede wszystkim ograniczać ilość węglowodanów, jakie zawiera dieta naszych pociech.

Warto wiedzieć, że słodzenie fruktozą jest odpowiednie dla osób cierpiących na cukrzycę i osób z alergią, które mają zalecenie lekarskie stosowania fruktozy. Pozostałe - zdrowe - osoby, powinny wybierać cukier albo ksylitol. A dla zasady - słodzić jak najmniej :)

Ekologiczny surowy syrop z agawy marki NaturGreen mogą stosować chorzy z cukrzycą typu II i nie-insulinoniezależną (w przypadku chorych na cukrzycę typu I należy skonsultować się z lekarzem).

 
  • nie zawiera glutenu 
  • jest w 100% produktem roślinnym