Tapioka- Skrobia z Manioku Granulki BEZGL, 400g


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI

Granulat tapioki bezglutenowej marki Denver Food, 400g

Skład: Skrobia z korzeni manioku Bio 100%.
 
 
Tapioka to inaczej bezglutenowa skrobia uzyskana z manioku jadalnego - rośliny pochodzącej z Brazylii. 
Maniok jadalny, zwany również maniokiem gorzkim lub podpłomyczem najużyteczniejszym jest krzewem dorastającym do 3m wysokości. Częścia jadalną manioku są przede wszystkim bulwy korzeniowe, nasiona, liście oraz pozyskiwany przez nacinanie łodyg sok mleczny.
 
Bulwy manioku osiągają długość 30-60 cm, grubość 10 cm i ciężar do 4 kg, na zewnątrz mają kolor brązowy, natomiast w środku są białe lub żółtawobiałe. Maniok zawiera 20-40% skrobi, do 5% cukru i do 2% białka i nie zawiera glutenu. 
Na surowo bulwy manioku są trujące, ponieważ występuje w nich substancja o nazwie manihotoksyna, która łatwo przechodzi w silnie trujący kwas pruski, czyli cyjanek. Właściwości trujące manioku giną po ugotowaniu, upieczeniu lub wysuszeniu i wtedy bulwy mogą być spożywane bezpośrednio lub w różny sposób przyrządzone.
 
Obecnie maniok to najważniejsza i najpospolitsza roślina uprawna tropikalnej Ameryki, Afryki i Azji, stanowi on pożywienie dla około 2/3 ludności zamieszkującej te tereny. Uprawę manioku rozpoczęli Indianie brazylijscy około 3000 lat p.n.e. W XVI wieku maniok trafił do Afryki, a następnie do Indonezji. Jego rosnąca popularność spowodowała, że maniok stał się odpowiednikiem naszego ziemniaka i tak też należy go przyrządzać. 
Sama bulwa manioku bez dodatków ma smak dość mdły i mączysty, ale za to świetnie komponuje się z sosami. Ugotowany w zupie przyjmuje jej smak (należy go gotować około pół godziny), nadaje się do smażenia w głębokim tłuszczu (po wcześniejszym obgotowaniu w osolonej wodzie około 20 min i obsuszeniu), można z manioku przygotować puree, placki oraz wiele innych potraw.

Ze zmielonych lub startych bulw manioku otrzymuje się masę, która po wysuszeniu i prażeniu jest mielona. Powstaje w ten sposób bezglutenowa mąka (tzw. kassawa), która służy do wypieku bezglutenowego chleba, sporządzania i przyprawiania różnych potraw oraz jest przerabiana na alkohol. 

Z masy powstałej ze zmielenia bulw otrzymuje się także bezglutenową mączkę skrobiową zwaną tapioką. 

Tapioka jest używana do wyrobów cukierniczych i do sporządzania dietetycznych potraw skrobiowych.

Liście manioku miejscowi spożywają jako warzywo, sok mleczny gotowany z dodatkiem pieprzu używany jest jako przyprawa kuchenna, a z nasion otrzymuje się olej.

 
Granulat z tapioki marki Denver Food nie ma smaku ani zapachu, nie zawiera cholesterolu ani glutenu, jest natomiast źródłem lekkostrawnych węglowodanów. 
Tapioka jest polecana alergikom, ponieważ nie uczula, może ją jeść niemal każdy. Używany może być do zagęszczania potraw (sosów, zup), jak również do robienia budyniów i legumin. 
 
Sposób użycie granulowanej tapioki : granulat należy namoczyć w wodzie, a następnie gotować do uzyskania miękkoś