Antyzbrylacz E536

Wydawać by się mogło, że do soli nie dodaje się żadnych konserwantów i innej chemii, skoro sól jest najstarszym naturalnym konserwantem żywności.

Otóż - okazuje się, że nawet do soli można dodać chemii - tak zwanego antyzbrylacza (symbol E536). Nazwa antyzbrylacz brzmi lepiej niż prawdziwa nazwa chemiczna tego dodatku: żelazocyjanek potasu, prawda? 

Żelazocyjanek potasu jest nieorganicznym związkiem chemicznym, ma mocne wiązania chemiczne, więc dla ludzi teoretyczine powinien być nieszkodliwy. Jednak wiązania chemiczne żelazocyjanku potasu pod wpływem silnych kwasów (czyli np. kwasu żołądkowego) rozpadają się i wydziela się cyjanowodór. (!)

Jako że nie potrzeba nam i naszym dzieciom cyjanowodoru w brzuchu, unikajmy soli z antyzbrylaczem. Wybierajmy naturalną sól, najlepiej morską, bo jest zdrowsza.

Sól nie musi pięknie wyglądać, a jak się zbryli, to bez chemii, po prostu tłuczkiem do mięsa, ją rozbrylimy :)

Do solniczki, przez ktorej dziurki nie chce lecieć taka sól bez antyzbrylacza, wrzućmy po prostu kilka ziarenek ryżu, które będą pochłaniać wilgoć, a sól zachowa dobrą kondycję.

Zobacz sól bez dodatków antyzbrylających. 

promocja sól bez antyzbrylacza

rabat misiontek.pl


Zobacz ofertę "sól i przyprawy"