Konserwant E220

Kupując suszone owoce i bakalie, zwróć uwagę na skład:
jeżeli oprócz tego, co jest w opakowaniu, zobaczysz jeszcze dopisek w którejkolwiek z poniższych form:

  • E220 lub E-220
  • dwutlenek siarki
  • zawiera siarczany (siarczyny)
  • konserwowany siarką
  • konserwant E220
  • bezwodnik kwasu siarkawego (mało popularne określenie)

...to lepiej nie wybieraj tego produktu i poszukaj takiego, który zawiera niesiarkowane owoce i bakalie.
To, że owoce, bakalie są niesiarkowane, najczęściej jest wyraźnie napisane - bo to jest przewaga produktu zdrowego nad produktem mniej zdrowym.

Co to jest dwutlenek siarki i czy naprawdę trzeba go unikać?

E220 jest konserwantem i przeciwutleniaczem. Jest uzyskiwany sztucznie - syntetycznie - poprzez spalanie siarki. W przemysłowej produkcji żywności używany jest jako konserwant soków owocowych, owoców suszonych, bakalii, przetworzonych ziemniaków. Ta substancja sprawia, że produkty spożywcze tracą witaminy - m.in. wit. B12. Jest też często dodawany do wina po to, żeby przez dluższy czas utrzymało kolor i żeby tłumić smak produktów ubocznych fermentacji. Istnieje teoria, że dobre wina, naprawdę dobre wina, nie mają dodatku siarczanów.

Po otwarciu opakowania owoców bez dodatku E-220 czujemy zapach owoców, a po otwarciu opakowania siarkowanych owoców czy bakalii - zapach owoców zostanie stłumiony przez dziwny, kwaśny, nienaturalny zapach.

Jakie efekty może wywoływać E220 w organizmie?

  • u osób wrażliwych E220 może być przyczyną nudności
  • może powodować bóle głowy
  • u osób chorych na astmę, może spowodować tak zwaną astmę siarczynową (problemy z oddychaniem)

Dopuszczalne w prawie dzienne spożycie wynosi 0,7 mg/kilogram masy ciała. Z tym, że trudno przeliczać, ile dziś nasze dziecko zjadło siarkowanych moreli, śliwek czy rodzynek i czy zawarta w nich siarka w takiej ilości mu nie zaszkodzi? Najlepiej zatem unikać siarki - i wybierać owoce i bakalie niesiarkowane.

Ten, kto spróbuje, jak smakują prawdziwie, a nie przemysłowo, suszone owoce niesiarkowane, nie będzie chciał jeść już tych siarkowanych.

Niesiarkowane owoce mają często inną barwę niż te z siarką - dobrym przykładem są morele. Łatwo je odróżnić - siarkowane są jaskrawopomarańczowe, pięknie wyglądają, ale marnie smakują. Z kolei niesiarkowane są brązowe, ale za to ich słodycz i aromat są stuprocentowo prawdziwe.

Na www.misiontek.pl wszystkie owoce, bakalie, orzechy są niesiarkowane. Sprawdzamy każdy produkt - dla Twojej rodziny. 

suszone owoce i bakalie bez siarki sklep

Zobacz niesiarkowane bakalie w sklepie

Duży wybór i atrakcyjne ceny! 

rabat misiontek.pl