Kaszka orkiszowa na mleku z owocami

Smaczne, pożywne danie dla malucha, który już je zboża zawierające gluten:

Składniki:

  1. kaszka orkiszowa http://misiontek.pl/kaszka-orkiszowa-bio-500g.html
  2. mleko (modyfikowane lub krowie)
  3. owoce świeże lub suszone http://misiontek.pl/category/owoce-bakalie-orzechy

Przygotowanie:

Potrzebne będzie 250 ml mleka i ok 7-10 łyżeczek (od herbaty) kaszki orkiszowej. Wlewamy ok. 200 ml mleka do małego garnuszka i zaczynamy podgrzewać. W tym czasie do pozostałej części mleka wsypujemy łyżeczkami kaszkę orkiszową. Jeżeli chcemy uzyskać gęstą konsystencję ("budyniową"), to użyjmy 10 płaskich łyżeczek kaszki, jeśli potrzebujemy bardziej płynnej konsystencji - sypiemy do 7 łyżeczek. Kaszkę trzeba kilka razy zamieszać łyżeczką, żeby rozrobić ją w mleku, a potem wlać do podgrzewanego mleka.

Doprowadzamy całość do wrzenia często mieszając. Gotujemy na "wolnym ogniu" 3-4 minuty. W trakcie tego gotowania kaszka będzie się stopniowo zagęszczała.
Wyłączamy i wtedy możemy wsypać suszone owoce - np rodzynki, pokrojoną suszoną śliwkę, suszoną morelę etc i wymieszać - owoce namiękną w ciepłej kaszce i będą łatwiejsze go pogryzienia.

Można również przelać kaszkę do miseczki i przybrać świeżymi owocami według preferencji maluszka. do kaszki pasują na przykład:

  • morele (dla młodszych obrane ze skórki)
  • brzoskwinie/nektarynki (również obrane ze skórki)
  • tarte jabłuszko z cynamonem
  • sos ze świeżych bądź mrożonych malin (dla starszych dzieci, które poradzą sobie z pestkami i miały już wprowadzane owoce małopestkowe do diety)
  • banany w plasterkach lub w postaci puree

Ze względu na to, że wiele owoców zawiera sporo cukru - dosładzamy tylko taką kaszkę, którą przybieramy kwaskowymi owocami. Kaszka przygotowana na mleku modyfikowanym będzie slodka sama z siebie, bo mleko modyfikowane jest słodkie.

Smacznego!