Włoskie grzanki z bazylią i pomidorami

Włoskie grzanki z bazylią i pomidorami

Składniki:

  1. Bułka lub chleb - najlepiej razowe, z ziarnami, ciemne (a nie "puchate", tostowe)
  2. Oliwa z oliwek
  3. Passata pomidorowa lub pomidory krojone albo świeży pomidor (pokrojony w kawałki i bez skórki) - dla chętnych można dodać zmiażdżony czosnek do pomidorów - będzie aromatycznie, ale nie można przesadzić z ilością czosnku
  4. Bazylia suszona (świeże liście mogą być do przybrania potrawy, ale nie do zapiekania na grzance)
  5. Opcjonalnie odrobina porwanych liści rucoli (rokiettki siewnej) na na grzankę pod kołderkę z pomidorów. 

Przygotowanie:

  1. Pieczywo kroimy na cienkie kromki
  2. Smarujemy (po obu stronach kromki) niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą pędzelka kuchennego, ewentualnie rozprowadzamy oliwę palcem :)
  3. Nakładamy trochę pomidorów na wierzch, pozostawiając odstęp od brzegu grzanki, delikatnie rozsmarowujemy po powierzchni
  4. Posypujemy bazylią suszoną
  5. Umieszczamy w piekarniku na kilka minut lub wstawiamy do kuchenki mikrofalowej z opcją grill

Podajemy na ciepło.

Takie włoskie grzanki idealnie komponują się z:

  • zupą krem (np z groszku zielonego)
  • lekką zupą pomidorową
  • mieszanką sałat i serem mozarella
  • sałatką caprese (pomidor, mozarella w plastrach, bazylia, oliwa)

Smacznego!